Magyar Falu Program és Magyar Kisváros Fejlesztési Program

2020-ban folytatódik a Magyar Falu Program új célterületekkel és új pályázói körrel – a civilek is bevonásra kerülnek – az év első felében indul a Magyar Kisváros Fejlesztési Program.  2020-ban számos pályázat újranyitása várható még a VP és a TOP programban is, így biztosan elmondható, hogy bőséges év várható, melyre érdemes felkészülni. Ezzel szemben 2021-től jelentős visszaesés várható a pályázati lehetőségek terén.

A felkészülés igényfelmérésből, a beavatkozási területek rangsorolásából és tervezések megkezdéséből áll.  Az esztétikai beruházások tervezés mellett (pl. közpark, térburkolat) különösen megfontolandóak az energetikai és klímavédelmi fejlesztési lehetőségek, hiszen ezek esetében többszörösen nyerhet az önkormányzat. Először magán a releváns pályázaton 100% fejlesztési támogatást, utána pedig minden évben jelentős üzemeltetési/kárelhárítási költség megtakarítást, melyet akár további fejlesztésekre is fordíthat majd.

2020-ban folytatódik, sőt bővül a Magyar Falu Program – mondta el vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A költségvetés idén is rögzíti, hogy legalább 150 milliárd forint jut a Magyar Falu Programra – mondta a kormánybiztos, aki bejelentette: a kormány döntése értelmében további területekre – útkarbantartásra és falusi civil szervezetek támogatására – juttatnak pluszforrásokat, összesen 12,5 milliárd forint értékben.

Elindítják a falusi civil alapot a kevesebb mint 5000 lakosú településeken működő, ott székhellyel, telephellyel rendelkező civil szervezeteknek. Ez a keret 5 milliárd forint lesz és pályázati úton kaphatják meg a civil szervezetek.  A civil szervezetek két tevékenységi körre pályázhatnak majd, rendezvények és programok megvalósítására, illetve eszközbeszerzésre, vagy esetleg ingatlanfejlesztésre, ingatlanvásárlásra is. Bővebben a Magyar Falu Programról itt

2020-ban 300 milliárd forintos kerettel új pályázatok indulnak kisvárosok részére. A pályázatokat a Magyar Falu program mintájára és célterületeire állítják össze az érintett települési önkormányzatok bevonásával 2020 első negyedévében. A csomag mintegy 180 várost fog érinteni. Bővebben a Kisváros Fejlesztési Programról itt